Alapvetés

A Retropol Kávéházban a rendszerváltás környéki és utáni Magyarország egyes érdekesnek vélt leleteit tárják az olvasók elé a szerzők.
Olvassa, nézze, hallgassa, szeresse!
Amennyiben Önnek is van bemutatható anyaga:
retropolkavehaz@gmail.com

Feedek

12-Ha magyar vagy...

2009.06.19. 09:17 | .Iván | 1 komment

Amikor meghallottam, hogy az egykori Független Kisgazdapárt újjáalakult a rendszerváltáskor, olyan érzés fogott el, mint amikor egy régen elfeledett autót látok veteránautóként végiggurulni a városon. Már maga a név is egy távoli, letűnt, rég elfeledett világ illatát idézte számomra, amit akkoriban talán a szentendrei skanzennel, a szabolcsi Lajos bácsi zsúpfedeles házával, a Tüskevár iskolajeleneteivel, illetve a kisvárosi vasúti kocsmák hangulatával tudtam rokonítani.

Budapesti gimnazistaként nehezen tudtam elképzelni, hogy néhány idős, kemény és általában haragos parasztember programjára bárki is vevő lesz. Mert hát igaz, hogy a kisgazdák nagyon utálták a letűnt rendszer szereplőit, de az SZDSZ akkor még náluk is jobban utálta, tehát emiatt nem volt érdemes a kisgazdákra szavazni. Aztán igaz, hogy a kisgazdák verhetetlenek voltak a nemzetiszínű pántlika lobogtatásában, de akkoriban ezt a nemzeti retorikát az MDF-esek úgy tudták vinni, hogy közben a kinézetükben és a mondataikban is sokkal kevésbé hasonlítottak a régi filmhíradók két ökörrel szántó szereplőihez. Azt meg egyszerűen nem hittem el, hogy a kisgazdák itt tényleg szét akarják osztani a földeket. Biztos voltam benne, hogy ezt mindenki poénnak gondolja.

Akkoriban halvány mosollyal tekintettem arra a szövegre is, ami az oldal tetején bemutatott szórólapon szerepel. Egyáltalán nem tűnt megbélyegzőnek, kirekesztőnek, megosztónak számomra. Bár logikai értelemben azt írták rá, hogy ha magyar vagy, akkor csak rájuk szavazhatsz, ami ekvivalens azzal az állítással, hogy ha nem szavazol rájuk, akkor nem vagy magyar. De mégis, ennek az egész kínrímes csasztuskának a bumfordisága inkább legyintésre és mosolygásra késztetett. Mint ahogy akkor sem tartunk lincseléstől, ha a tízéves Petike kijelenti, hogy aki szerint a folcvágen rosszabb a rönónál, annak nem való autós kvarcjáték

Később ennek az "aki magyar, A-t csinál és/vagy B-t nem csinál" szerkezetű gondolatnak hosszú és szomorú története lett, ami máig sem ért véget. De erről talán egy másik bejegyzés fog szólni.

 

Utánanéztem, hogy vajon létezik-e még a kisgazda szórólapokon reklámozott RENOVA GMK. Nos, 1990-ben két Renova Gmk is volt az országban, ami nem tudom, hogy fordulhatott elő. Az egyik egy békéscsabai, a másik egy kiskunhalasi cég volt, építőiparral, illetve épületfenntartással foglalkoztak. Az egyiket 1998-ban, a másikat 1994-ben végelszámolták. 

Címkék: politika választás rendszerváltás 1990 szórólap fkgp parlamenti

A bejegyzés trackback címe:

https://retropol.blog.hu/api/trackback/id/tr591193485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vandorbot 2009.06.19. 13:49:52

Úgy látszik,a kisgazdák nagyon vonzódtak ehhez a három szavas jelszavakhoz: isten-haza-család, bort-búzát-békességet, meg a harmadik is.
süti beállítások módosítása