Alapvetés

A Retropol Kávéházban a rendszerváltás környéki és utáni Magyarország egyes érdekesnek vélt leleteit tárják az olvasók elé a szerzők.
Olvassa, nézze, hallgassa, szeresse!
Amennyiben Önnek is van bemutatható anyaga:
retropolkavehaz@gmail.com

Feedek

09-Egy valóban kemény csapat - 1990

2009.05.28. 09:17 | .Iván | 1 komment

(kattintson a képre, megnyílik nagyobb méretben)

1989 tavaszán látszott először reális lehetőségnek, hogy valóban szabad választások eredményeként útnak induljon Magyarországon a demokrácia és többpártrendszerújabb kísérlete.

Eleinte azt lehetett sejteni, hogy ebben az új parlamentben a legerősebb erő az egykori állampárt, a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) lesz. Ám egyre több és több, azelőtt elképzelhetetlen eseménytudatosította az emberekben, hogy itt tényleg komoly változások vannak folyamatban.

Mire elérkezett a választások időpontja, a szocialistákat az új erők lényegében leradírozták a politikai étlapról, amúgy kommunikációsan. Országosan csak mintegy 11%-ot, 535 ezer szavazatot kapott az egykoron 800 ezer tagot tömörítő állampárt utódja.

A szocialisták listáját böngészve - akár az itt szereplő budapesti területi listát, akár valamelyik megyeit vagy az országosat nézzük - el kell ismerni, hogy politikai és gazdasági értelemben igen erős csapattal indultak.

Bokros Lajos, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója, gyárvezetők, vezérigazgatók, főosztályvezetők, újságírók mellett megtaláljuk rajta a Baloldali Ifjúsági Társulás elnökét (Kiss Péter, ma tárca nélküli miniszter és képviselő) és alelnökét (Molnár Gyula, ma Újbuda polgármestere és képviselő)  is.

A választók szemében persze egyáltalán nem számított előnynek az államigazgatási, politikai, gazdasági tapasztalat. Sőt.

A budapesti listával négy parlamenti mandátumot nyertek el a szocialisták. Ezen felül az országos listáról is kaptak páran mandátumot az itt szereplők közül. Köztük Bokros Lajos, aki a Szabadon választott - Parlamenti almanach 1990 c. könyv 89. oldala szerint hat nyelven ír és beszél, valamint megalakulása óta tagja a Magyar Szocialista Pártnak.

 

 

Címkék: politika mszp rendszerváltás plakát 1990

A bejegyzés trackback címe:

https://retropol.blog.hu/api/trackback/id/tr791147206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hilfer23 2009.05.29. 12:05:44

Azt hiszem, tudom miért ez a címe. :)

http://www.youtube.com/watch?v=pIQJ35iXouc

hilfer23
süti beállítások módosítása