Alapvetés

A Retropol Kávéházban a rendszerváltás környéki és utáni Magyarország egyes érdekesnek vélt leleteit tárják az olvasók elé a szerzők.
Olvassa, nézze, hallgassa, szeresse!
Amennyiben Önnek is van bemutatható anyaga:
retropolkavehaz@gmail.com

Feedek

03-Markos György, képviselőjelölt

2009.05.05. 10:19 | .Iván | 2 komment

 

Az 1990-es választásokon a Magyar Szocialista Párt helyzete csöppet sem volt irigylésre méltó. Boldog-boldogtalan, stílusos-stílustalan rajtuk köszörülte a nyelvét, a tucatszámra alakuló új pártok közül amelyiknek épp nem volt érdemi mondanivalója, az köpött egyet a komonisták felé verbálisan.

A szocialista jelöltek egyéniben az esélytelenség nyugalmával indulhattak. Markos György színész, humorista (Alfonzó fia) például Budapest 15. számú választókerületében próbálkozott, és ért el 12%-os eredményt.

Mint azóta kiderült, a budapesti 15. választókerületben, a Gellérthegyen és környékén markánsan jobboldali népesség lakik. Itt még az 1994-es választásokon is jobboldali jelölt győzött, az aktuális jobbszél pedig rendre az országos átlag kétszeresét produkálja.

Ezt azonban 1990-ben még nem lehetett tudni. 1990-ben tulajdonképpen még semmit sem lehetett tudni. Ekkor a pártok még nem dolgozhattak a korábbi szabad választások adataival, mert azok harminc évnél is régebbiek voltak. Ekkor még gyerekcipőben járt Magyarországon a közvéleménykutatás, mint szakma. Nem lehetett tudni, hogy a választók az egyéni jelöltek esetén mennyire fogják a jelölt személyét figyelembe venni és mennyire az őt indító pártot. Sőt, azt sem lehetett tudni, hogy a választók leadott szavazatai mire elegendőek és mire nem, azaz mit dob ki magából a frissen kidolgozott, egyébként elég bonyolultra sikeredett választási rendszer.

Markos György a kampány utolsó napjára, a választások vasárnapját megelőző péntek estére "önálló estet" hirdetett meg Nádas Györggyel közösen. Én egészen véletlenül, kezdés előtt fél órával, egy szórólapról értesültem az eseményről. Akkoriban egy Markos-Nádas est igazán jó ajánlatnak számított (pláne ingyenesen), úgyhogy beültem rá.

Éppen tegnap este ultiztunk azokkal a cimboráimmal, akikkel annak idején, gimnazistaként ezt az egész plakátgyűjtéses-rendezvénylátogatásos vonalat követtük, és a készülő poszt miatt szóba került az az este. Eredetileg úgy emlékeztem, hogy ezen egyedül voltam, de kiderült, hogy másodmagammal. Mármint a kis csapatunkból. A rendezvényre úgy 100-150 főnyi közönség ment el, csodálkoztam is, hogy ennyien kíváncsiak egy szocialista jelölt bemutatkozására 1990-ben.

Az estre Nádas György valami miatt nem jött el. Markos önállóan is egészen vállalható műsort adott elő, vélhetően rögtönzött. El kellett dolgoznia a közönség hiányérzetét Nádas miatt, kezdenie kellett valamit azzal a meglepetéssel, hogy a hagyományos választási gyűlés kereteitől lényegesen eltérően egy humorestre ültek be. Az esten politikáról nem sok szó esett. Markos Györgyöt azóta is pozitív szereplőnek tartom, még Alfonzó is büszke lehetne rá.

         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: politika sajtó választás rendszerváltás képviselő 1990 parlamenti

A bejegyzés trackback címe:

https://retropol.blog.hu/api/trackback/id/tr121097023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vandorbot 2009.05.06. 21:54:05

Mondjuk szerintem a Markos-Nádas páros fénykora az nem 1990 volt.inkább úgy 1985-87 környékére teszem, miután befutottak a 82-es humorfesztiválon.
vb

gavrilo.777 2009.05.06. 21:56:30

@vandorbot: Azert 90-ben meg rendesen hasitottak, bar tenyleg a nyolcvanas evek masodik fele volt a fenykoruk. De nem csak nekik, hanem altalaban a magyar humoristaknak.
Gav
süti beállítások módosítása