Alapvetés

A Retropol Kávéházban a rendszerváltás környéki és utáni Magyarország egyes érdekesnek vélt leleteit tárják az olvasók elé a szerzők.
Olvassa, nézze, hallgassa, szeresse!
Amennyiben Önnek is van bemutatható anyaga:
retropolkavehaz@gmail.com

Feedek

01-"Aki otthon marad, a múltra szavaz" - 1989

2009.04.27. 09:19 | .Iván | 5 komment

1989 őszén négy ellenzéki szervezet összegyűjtötte a szükséges százezer aláírást, így a (még "pártállami") országgyűlés 1989. november 26-ára népszavazást írt ki a kezdeményezők által föltett négy kérdésben. 

Annyira érdekes, újszerű ötletnek tűnt, hogy valamiről szavaz a nép, és akkor az úgy lesz, hogy napról-napra követtem az eseményeket, bár akkoriban eléggé lefoglaltak a serdüléssel kapcsolatos napi feladatok. Vonzott a kampány is, a politikai tévéreklámok, rádióreklámok, színes "röpcédulák" világa.

A második, harmadik és negyedik kérdésben előre borítékolható volt az eredmény. Nyilvánvaló volt mindenki számára, hogy a szavazók döntő többsége a munkahelyi pártpolitizálás megszűnése, az MSZMP-vagyonnal való elszámolás és a Munkásőrség feloszlatása mellett szavaz. Ezekben a kérdésekben az igenek 95% körüli győzelmével zárult a népszavazás, annak ellenére, hogy időközben a parlament intézkedett, és ezt a három kérdést okafogyottá tette.

SZDSZ-es tévéreklám az igenek mellett  (forrás: youtube.com)

A népszavazás igazi jelentőségét az első kérdés adta. Nem is a kérdés konkrét szövege, hanem a Kárpát-medence politikai klimatikus viszonyainak megfelelően az, ami nem volt odaírva. A kérdés a leendő köztársasági elnök megválasztásának időpontjára vonatkozott (a parlamenti választások előtt vagy után), ám egy füst alatt döntött a nép a módjáról is, tehát hogy a nép válassza a köztársasági elnököt vagy a parlament. Az "igen" szavazattal azt a megoldást lehetett támogatni, amikor a köztársasági elnököt a parlamenti választások után, az új országyűlés választja meg. Tehát nem a nép. Így aztán nem is meglepő, hogy az "igen" kampány egyik jelmondata a Döntsön a nép! volt...

Én is óriási dilemmában voltam az első kérdést illetően. Mert ugye egy közvetlen elnökválasztás érdekessége mellett labdába se rúg egy hülye parlamenti szavazás, tehát jobb lenne, ha a "nem" nyerne. Ugyanakkor, ha választanak gyorsan egy köztársasági elnököt, akkor esetleg jóllakik ezzel a nép, és már nem is lesz szükség parlamenti választásokra, ami viszont még sokkal érdekesebb eseménynek ígérkezett, mint egy elnökválasztás. Ez az érv viszont az "igen" mellett szól.

Személyes dilemmámra az jelentette a megoldást, hogy még bő két évem volt a 18. évem betöltéséig, és pl. házasságkötés útján sem kívántam hamarabb nagykorúvá válni, így semmiképp sem szavazhattam. (Zsenge korom talán megmagyarázza a fenti gondolatmenet ... hmmm... politológiai gyengeségeit is.)

Végül minimális többséggel (az érvényes 4.297.751-ből 6.404 szavazat, vagyis  0,15% különbséggel) az "igen" lett a befutó.

A népszavazást kezdeményező négy ellenzéki szervezet közül az SZDSZ játszotta a meghatározó szerepet a projektben, nekik volt a legtöbb kampányanyaguk, hirdetésük is. Nem véletlenül. A frissen formálódó, kormányozni készülő ellenzék másik jelentős pártja, az MDF ugyanis kiegyezni készült az MSZMP-vel, Pozsgay Imre lett volna az egyébként esélyes jelölt a nép által közvetlenül választott köztársasági elnök posztjára. Az SZDSZ elemi érdeke volt, hogy ez a választás ne jöhessen létre. Ebben a törekvésében támogatta a Fidesz, amit akkoriban még az SZDSZ segédcsapataként, ifjúsági szervezeteként tartottak számon. További támogatók voltak az újjáéledő Függyetlen Kisgazdapárt, illetve Magyarországi Szociáldemokrata Párt.

Összességében elmondható, hogy a magyar demokrácia legutóbbi szárba szökkenésének hajnalán volt egy népszavazás, ami már a felületes szemlélő számára is egyértelmű jele lehetett a közelgő változásoknak. Az esemény kroomplileves-faktora igen gyengére sikerült: messze nem arról szólt, amiről szavazni lehetett.

Mi tagadás, nem ez volt az első eset, és az utolsó sem. :)

 

 

Címkék: kampány politika 1989 szdsz rendszerváltás népszavazás

A bejegyzés trackback címe:

https://retropol.blog.hu/api/trackback/id/tr321062436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vandorbot 2009.04.27. 12:10:15

Iván! Volt az a plakát, hogy a fiatal azt mondja, hogy először megyek szavazni, az idősebb meg azt, hogy ő is, pedig 40 éve nagykorú. Ez annakidején eléggé megfogott engem,mert én tényleg először mentem szavazni azon a népszavazáson. Azóta egész belejöttem :-))
vb

lac1981 2009.04.29. 00:14:38

Sziasztok!
Ekkor még nem szavaztam, viszont ezidőtájt volt egy plakát, hátulról egy orosz katona "eltársak, vége" felirattal. Nincs meg véletlenül Nektek?

sarkanyrepulo 2009.05.01. 22:48:33

"Az esemény kroomplileves-faktora..." kifejezés nagyon tetszett. Mondjuk így, kissé túlmagyarázva nekem kicsit hiányzik belőle az elitista "mi tudjuk, miről van szó" érzés.

A lényeghez hozzászólva: én kifejezetten úgy emlékeztem, h. az ismerettségi körömből a nem valami okos szavazásra jogosultak is tudták, mit jelent az a bizonyos igen/nem. Persze odáig nem jutottak el, h. ez esetleg szélesebb jogkört vagy legalábbis nagyobb legitimációt (jajj, micsoda kifejezés, mindegy, nem jut eszembe jobb) rendel(het)ne az államfői szerepkörbe, hanem inkább azt hallottam, h. "a képviselők jobban tudják, ki legyen a köztársasági elnök".

sarkanyrepulo 2009.05.01. 22:54:33

@lac1981: erre gondolsz?
retronom.hu/index.php?q=node/1876
ide sajna nem tudom beküldeni képként, de itt egyből azt láthatod

lac1981 2009.05.02. 22:21:22

Erre! Köszönöm szépen!
Bár igy kicsit más, mint 8 évesen, de ha véletlen meglátok egy bevágást (tv) akár '90-es évekből, az is ilyen stílus, minőség, szerkezet... Kicsit gagyi, kicsit szar, de a mienk...
Örülök neki nagyok, köszönöm.
süti beállítások módosítása