Alapvetés

A Retropol Kávéházban a rendszerváltás környéki és utáni Magyarország egyes érdekesnek vélt leleteit tárják az olvasók elé a szerzők.
Olvassa, nézze, hallgassa, szeresse!
Amennyiben Önnek is van bemutatható anyaga:
retropolkavehaz@gmail.com

Feedek

05-Taxisblokád - 2 : péntek

2009.05.11. 11:11 | .Iván | 4 komment

1990. október 26-án, pénteken reggel kaján vigyorral az arcán ment iskolába egy másodikos gimnazista, .Iván. Az egyébként sem túl megerőltető pénteki tanítási nappal kapcsolatban biztosra lehetett venni, hogy az események miatt itt érdemi tanítás nem lesz. A helyzet rendkívüliségét tovább erősítette bennem a reggeli Bocskai út látványa: mozdulatlan, tömött kocsisor két sávon a Petőfi híd felé, benne számos kamion. És tiszta levegő.

Az iskolában az órák megtartottsági mutatója az előzetes várakozásaimnak megfelelően alakult: mindegyik elmaradt. A világtörténelemben valószínűleg még nem volt olyan gimnazista osztály, ami egy ilyen helyzetet ne tudott volna korrektül kezelni: mi afféle csiklandós izgalommal tárgyaltuk az eseményeket, a rádiós walkman-ek tulajdonosai meg szorgalmasan hallgatták a híreket.

Az osztályban a politikai nézetek megoszlása nagyjából leképezte az országos helyzetet. Voltak néhányan emdéefesek, akik - nyilván elsősorban családi indíttatásból - rokonszenveztek az MDF-kormánnyal, így némi lelkiismeretfurdalással tudtak csak örülni a rendkívüli helyzetnek. A velük szemben álló fideszesek és eszdéseszesek viszont felhőtlenül élvezték a felfordulást, a "történelmi" eseményeket, aminek mi is részesei lehettünk: a mi kis ötvenhatunkat. Az osztály számszerű többsége egyébként pártpolitikailag semleges maradt, de legalábbis nem nyilvánított határozott véleményt. Ők elsősorban a tanítási órák elmaradásában, másodsorban az alacsony benzinárakban voltak érdekeltek.

A negyedik órát követően, dél körül kihirdették az iskolában, hogy mára vége a tanításnak. Hozzátették, hogy mindenki menjen haza, bár pontosan tudták, hogy egy valamirevaló gimnazista ilyenkor nem haza megy, hanem blokádot nézni. Mint később ismerőseim beszámolóiból kiderült, más helyeken a tanítási idő végéig, sőt néhol azon túl is benntartották a diákokat az iskolában, mert tartottak tőle, hogy a szabadjára engedett diáksereg valami balhéba keveredik. Tőlünk a diákság érdeklődő tagjai kisebb csapatokba verődtek, és a közeli Szabadság-híd felé vették az irányt.

A hídon egy kései majális hangulata fogadott. Az úttorlaszt fenntartó taxisok vidáman sütkéreztek egyrészt az őszi napsütésben, másrészt a nagy számban odalátogató állampolgárok feléjük sugárzó rokonszenvében. Az egyik cukrászdából például egy négyzetméternyi frissen sült fánkot küldtek a taxisoknak, amit ők részben megettek, részben a járókelőknek osztogattak el. Mi természetesen ebben az összefüggésben járókelőknek tekintettük magunkat. Az emberek a hídon ráérősen beszélgettek, politizáltak. Akkor még nyoma sem volt az efféle állampolgári politizálások acsarkodó, hit- és gyűlöletalapú hangvételének, támadó szellemének, ami mára annyira jellemzővé vált.

A Szabadság-híd pesti hídfőjénél egy hatvan év körüli néni szórta az igét a körülötte állóknak. Külseje, hanglejtése a logopédusnő figurájára emlékeztetett, a Tanú című filmből. Nos, a villamos síneken állva, a soron következő tételmondatát még nagyobb átéléssel kívánta elmondani, ezért tekintetét az ég felé fordította, ujjával fölfelé mutatott, és így szólt: "Mindenért a felsővezeték a hibás!".

Éktelen röhögés volt a válasz erre az ott lebzselő csapatnyi farmerkabátos gimnazistától. A néni zavartan magyarázta, hogy természetesen felsővezetés-t szeretett volna mondani, de akkor már mindegy volt. Egy pillanat alatt szertefoszlott minden tekintélye. Néhány lelkes gimnazista még elítélő kijelentésekkel tett a 47-es villamos felsővezetékére, ami ugye mindenről tehetett.

Lassan beesteledett, én is hazafelé vettem az irányt. Otthon némi aggodalom kerítette a hatalmába a családot, mert anyukám nem került elő este hétig, holott négy buszmegállónyira dolgozott a lakásunktól és legkésőbb négykor végzett. Mobiltelefon természetesen még nem volt (hátha olvassák a bejegyzést 15 év alattiak). Amikor végre holtfáradtan hazaért, beszámolója egy fontos gondolatot ültetett gimnazista agyamba.

Szóval az történt vele, hogy éppen arra a pénteki napra készült el az öcsém szemüvege, amit az Astoriánál kellett átvenni, az optikusnál. Taxisblokád ide vagy oda, az ilyen anyai feladatokkal kapcsolatban sosem ismert tréfát, így fel sem merült benne, hogy az a szemüveg esetleg ráér hétfőig. Ezért begyalogolt a Belvárosba, majd vissza, ami úgy tíz-tizenkét kilométer a BKV útvonaltervezője szerint. Hazafelé jövet, az Erzsébet-hídon röplapokat szórtak mellette. Pontosan tudta, hogy a nagyobbik fiacskája (.Iván) bő egy éve gyűjti az ilyen politikai témájú kordokumentumokat, mégsem hozott egyet sem.

Hogy miért? Mert félt. Attól félt, hogy amikor fölveszi a röpcédulát a földről, vagy valaki meglátja a kezében, akkor esetleg beleköt az egyik rosszarcú figura az ott álldogálók közül. Ott értettem meg, hogy a helyzetet mégsem fogta fel mindenki olyan lazán, mint én a gimnazista haverjaimmal. És akik aggódni kezdtek például az Árpád-hídnál lezajlott rendőri erődemonstráció hallatán, azok nem kevesebbet tudtak nálam, hanem többet. 

Végül másnap bementem a városba nézelődni, és bőven sikerült szerezni azokból a röpcédulákból is. De ez már a következő bejegyzés témája.

 

Címkék: fotó politika sajtó rendszerváltás taxi 1990 blokád taxisblokád

A bejegyzés trackback címe:

https://retropol.blog.hu/api/trackback/id/tr181111410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vandorbot 2009.05.11. 16:32:57

Elég hihető történet. De azért a képeken nem az látszik, hogy szép őszi napsütés van a hídon meg sok ember...
vb

.Iván · http://retropol.blog.hu 2009.05.11. 16:45:05

@vandorbot: A taxisblokáddal kapcsolatos fényképek egytől egyig a szombati napon készültek. Azok is, amiket az előző bejegyzésben láthatsz. Szombaton valóban párásabb, ködösebb volt az idő és (talán emiatt is) kevesebb ember volt az utcákon.
Azért bátorkodtam mégis a péntekhez is betenni közülük, hogy a közönség vélt illusztrációéhségét csillapítsam. :)
.Iván

gavrilo.777 2009.05.11. 17:14:52

Jahh, hogy ezek sajat kepek? Milyen geppel keszultek?
g

.Iván · http://retropol.blog.hu 2009.05.11. 18:45:22

@gavrilo.777: Igen, saját képek. Nem tudom, milyen géppel készültek, vélhetően egy Szmena típusúval, Orwo vagy Forte filmre. :)
.Iván
süti beállítások módosítása