Alapvetés

A Retropol Kávéházban a rendszerváltás környéki és utáni Magyarország egyes érdekesnek vélt leleteit tárják az olvasók elé a szerzők.
Olvassa, nézze, hallgassa, szeresse!
Amennyiben Önnek is van bemutatható anyaga:
retropolkavehaz@gmail.com

Feedek

02-"Hallgass a Fideszre, szavazz az SZDSZ-re!"

2009.04.29. 09:17 | .Iván | 1 komment

A címben szereplő jelmondatot 1990-ben találta ki a Fidesz valamelyik propagandistája, barátja vagy üzletfele, iránymutatásul a felajzott tömegeknek, akik ott álltak a parlamenti választások két fordulója között, szavazásra készen, és nem tudták, mit kell tenni.

A egyébként a Roxette egyik 1988-as, fideszes kampánydalként is használt számára rímelő jelmondat parafrázisa. Először ugye a szívre kellett hallgatni és a Fideszre szavazni, majd a Fideszre hallgatni és az SZDSZ-re szavazni. A nép egyébként folytatta a sort, és legközelebb, az őszi helyhatósági választásokon az SZDSZ-re hallgatott, és arra szavazott, akire ők mondták.

A nagy SZDSZ (21%) és a kicsi Fidesz (9%) tagjai akkor, 1990-ben még jó barátok voltak. Egy kupicából cseresznyéztek, meghívták egymást a sikeres vizsgák utáni bulikra, örömmel házasodtak össze egymás elvált feleségeivel, és nagylelkűen ajánlották egymást a választók figyelmébe. A képen szereplő szórólapon például a fideszes Deutsch Tamás kampányol az SZDSZ-es jelölt, Kőszeg Ferenc mellett.

Meg kell mondanom, a nyolcvanas évek körmondatain és VOR-zakóin csiszolódott politikusképhez hasonlítva különösen üdítő és megkapó volt az akkor még liberális párt, a Fidesz kommunikációja. Érződött benne a jóízű irónia a politika világával szemben, például amint az egyszakácsrendszer végéről értekeztek egy szóróanyagon, vagy reklámot szerepeltettek rajta (ld. alul). Valahogy tőlük még az is hihetően hangzott, hogy: 

Nem hiszek abban, hogy vagy erkölcs, vagy politika. A politikának magának kell erkölcsösnek lennie.

Hiába, ez politikai naivitás korszaka volt. A választók részéről biztosan, de talán a politikai szereplők (egy) részéről is.

Végül ebben a választókerületben az MDF jelöltje, bizonyos Perjés Gábor nyert, aki a kerületben működő kórház orvosa volt. Ő egy cikluson keresztül volt képviselő, jelenleg orvos és egy gyógyszergyár igazgatóságának tagja 1992 óta, nocsak.

De listáról a szabad demokrata és a fideszes induló is tagja lehetett az új országgyűlésnek. Kőszeg Ferenc a Fejér megyei, Deutsch Tamás pedig a budapesti listáról jutott be.

 

 

 

 

 

Címkék: kampány politika választás fidesz szdsz rendszerváltás képviselő 1990

A bejegyzés trackback címe:

https://retropol.blog.hu/api/trackback/id/tr131089525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hilfer23 2009.04.29. 12:42:58

Höhö,azért azóta változtak az idők is. Per pill a fideszéknél az SZDSZ a legnagyobb sátán. :)
süti beállítások módosítása