Alapvetés

A Retropol Kávéházban a rendszerváltás környéki és utáni Magyarország egyes érdekesnek vélt leleteit tárják az olvasók elé a szerzők.
Olvassa, nézze, hallgassa, szeresse!
Amennyiben Önnek is van bemutatható anyaga:
retropolkavehaz@gmail.com

Feedek

21-Demszky, a tettek embere

2010.08.26. 19:09 | .Iván | Szólj hozzá!

"Húsz év múlva az ifjú vándor megpihen"

A mai napon búcsúzott el a fővárosi közgyűléstől Demszky Gábor, aki a rendszerváltás óta folyamatosan főpolgármester, ám az október 3-i választásokon nem indul, így ennek a korszaknak biztosan vége szakad. 

 

 Demszky Gábor valahogy mindig jókor volt jó helyen. Az 1990-es tavaszi parlamenti választásokon győztes MDF népszerűsége 1990 őszére megkopott. Az akkor még kétfordulós "helyhatósági választásokon" (az akkor még liberális Fideszben akkor még tag Ungár Klára visszalépésének is köszönhetően) válhatott főpolgármesteré az akkor 38 éves, dinamikus fiatalember. Az MSZP hallgatólagos támogatásával 1994-ben simán, 1998-ban különösen simán veri a jobboldal jelöltjét, Latorcai Jánost. 2002-ben annak ellenére győz a "független" Schmitt Pál ellen, hogy az MSZP külön jelöltet indít, ha nem is túl acélosat. 2006-ban ő az MSZP (és persze az SZDSZ ) hivatalos jelöltje: 1990-ben még biztos nem gondolta volna. Ekkor hajszállal nyer egykori párttársa, a "független" Tarlós István ellen, dacára a koalíció népszerűtlenné válásának, az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének.

A mai szemmel nézve számos naivitást és irreális elképzelést tartalmazó szórólapján visszaköszönnek Demszky rendszerváltás előtti tevékenységének nyomai, amit leginkább a  demokratikus ellenzék, a Szegényeket Támogató Alap (SZETA) és a szamizdat jellemez. 

Demszky a húszéves főpolgármesteri pályafutása során lényegében végig gúzsba kötve táncolt. Ennek fő oka az a fővárosi struktúra, amit éppen Demszky pártja, az SZDSZ dolgozott ki a rendszerváltáskor. Ehhez a struktúrához lényegében nem nyúlt hozzá az 1994-es MSZP-SZDSZ koalíció sem, így az 1994-től közvetlenül választott főpolgármester erős legitimitásához azóta is relatívan kicsi tényleges hatalom párosul.

Demszky Gábor a húszéves főpolgármestersége alatt nem gazdagodott meg, ami okkal hökkenti meg a magyar politikai élet aktív megfigyelőit. Éber ellenfeleinek az évek során egy horvátországi nyaraló és egy kedvezményes terepjáróhasználat ügyének felhánytorgatására futotta, ami még akkor is édeskevés, ha igaz.

 

· 1 trackback

Címkék: demszky rendszerváltás 1990 szórólap

A bejegyzés trackback címe:

https://retropol.blog.hu/api/trackback/id/tr652250283

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Demszky-titok 2010.08.27. 09:06:46

Demszky Gábor titka a gyakorlatilag megfoghatatlan és mérhetetlen teljesítményű főpolgármesteri tisztségben rejlik. (Fotó: Huszti István/Index) Demszky Gábor húsz éves főpolgármestersége most, hogy véget ér, egészen hihetetlennek tűnik. Úgy távozik,...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása