Alapvetés

A Retropol Kávéházban a rendszerváltás környéki és utáni Magyarország egyes érdekesnek vélt leleteit tárják az olvasók elé a szerzők.
Olvassa, nézze, hallgassa, szeresse!
Amennyiben Önnek is van bemutatható anyaga:
retropolkavehaz@gmail.com

Feedek

07-Taxisblokád - 4 : vasárnap

2009.05.22. 09:17 | .Iván | 2 komment

A csütörtök este kezdődött taxisblokáddal kapcsolatban a közvélemény vasárnapra egyre határozottabban helyezkedett a "akárhogyan is, de egyezzenek meg már végre" álláspontra.

Lassan üzemelni kezdett a rendkívüli eseményektől lényegében lefagyott kormány. Az ország közvéleményénak "megfelelő" irányba alakítását célozta a szombat délutántól kibontakozó kommunikációs offenzíva, amelynek része volt a szombat délutánra, állami hírközlő csatornákon szervezett kormánypárti tüntetés, az országos rendőrfőkapitány szombat esti keménykedő nyilatkozata, majd annak elsimítása, a taxisok megosztásának kísérlete is.

Vasárnap megjelent a markánsan kormánypárti Pesti Hírlap különszáma, bizonyos Bencsik András felelős szerkesztővel. Benne rövid leírás a roppant fegyelmezett kormánypárti tüntetőkről, pártok nyilatkozatai, Király Zoltán MDF-es képviselő a nemzeti egységkormány mellett, Demszky Gábor főpolgármester-jelölt szerint az erőszak nem megoldás, illetve helyszíni riportok. Nagy példányszámban nyilvánított véleményt Callmeyer Ferenc magánszemély, a nyolcvanezer márkás Mercedes-taxik tulajdonosainak szemérmetlen demonstrációjáról. Szükségét érezte a Fiatal Katolikusok Lapja is, hogy különszámában a taxisoknak adott borravaló felszámolására és a számlakérésre hívjon fel.

Megjelent továbbá a Beszélő különszáma. Benne cikk a kormány hazárdjátékáról a költségvetéssel, merthogy nem a helyhatósági választások előtt emeltek benzinárat, az MDF jogi bizottságának szakvéleménye a taxisok által elkövetett bűncselekmények büntetési tételeiről.

Vasárnap újra a nyakamba vettem a várost, bár igazat megvallva nem számítottam rá, hogy bármi újdonságot, érdekességet fogok látni. Rajtam is erőt vett egyfajta fásultság, ami egyébként a blokádon éjszakázó taxisokat, teherfuvarozókat, valamint a közvéleményt is jellemezni kezdte. A szemek egyre karikásabbak lettek, a vitatémák elfogytak, az érvkészletek kimerültek, a hangulat romlott, egyedül az elszántság maradt meg.

Tulajdonképpen nem is láttam semmi újat szombatkoz képest. Begyűjtöttem a városban a kommunikációs hadviselés rekvizítumait, és hazamentem. Egy darabon egy taxit stoppoltam le, az illető nem kért pénzt a pár kilométeres útért, mert ő is arra ment.

Az MDF még egy töntetést verbuvált maga mellett vasárnap délutánra, aztán vasárnap késő estére véget is ért a blokád. Számomra és osztálytársaim számára azonban még a hétfői nap is a blokád jegyében telt. Erről szól a következő bejegyzés, ami az utolsó lesz a taxisblokáddal foglalkozók közül.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://retropol.blog.hu/api/trackback/id/tr941119664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hilfer23 2009.05.22. 15:54:09

Hát, ha már lezajlottak az önkormányzai választások, akkor hogy lehetett a Demszky csak főpolgármester jelölt?
H

.Iván · http://retropol.blog.hu 2009.05.22. 16:18:59

@hilfer23: Az 1990-es önkormányzati választásokon (akkor még helyhatósági választásoknak hívták) még nem közvetlenül a nép válaszotta a polgármestereket és a főpolgármestert, hanem a közgyűlés. A rendszert 1994-ben alakították át a jelenlegire.
Tehát akkor a választásokon csak a Fővárosi Közgyűlés tagjait választották meg, de a taxisblokád idején a közgyűlés még nem ült össze és nem választotta meg a Demszkyt.
Szóval így lehetett "csak" jelölt.
.Iván
süti beállítások módosítása